De kerstman

De kerstman is echt niet meer weg te denken uit de hedendaagse viering van Kerstmis. Tijdens de k

Meer informatie

Onderga de feestvreugde van een kerstmarkten

Kerstmarkten zijn een onmisbaar onderdeel van het Advent-seizoen. Deze markten met hun uitbundige

Meer informatie

Veilig sneeuwrijden

Een witte kerst is leuk, maar u moet hier wel uw rijgedrag op aanpassen. Hebben we eindelijk weer

Meer informatie

Het verhaal van kerstbrood

Kerstbrood, ook wel bekend als kerststol of stollenbrood, is een onlosmakelijk onderdeel van de kerstviering in veel culturen. Maar waar komt deze heerlijke traditie eigenlijk vandaan?

De oorsprong van kerstbrood

Het idee van het kerstbrood als we het nu kennen, brood gevuld met gedroogd fruit en noten, heeft zijn wortels in de middeleeuwen in Duitsland. Kerstbrood was oorspronkelijk bekend als 'Christstollen' - met 'stolle' dat in het oud-Duits 'brood' betekent. Dit rijke, zoete brood werd typisch geassocieerd met het kerstseizoen.

De vorm van het kerstbrood is ook belangrijk in zijn symboliek. Het wordt meestal gemaakt in een ovale vorm, wat moet lijken op een kind in doeken gewikkeld, een verwijzing naar het kindje Jezus. Een deel van de traditie omvat ook het bestuiven van de bovenkant van het brood met poedersuiker om de besneeuwde winter te symboliseren.

Waarom is het zo traditioneel?

Kerst is een seizoen van herinneringen en het herhalen van tradities helpt ons om verbinding te maken met onze familiegeschiedenis en om nieuwe herinneringen te creëren. Het bakken en eten van kerstbrood is één van deze tradities. Veel families halen eraan om zelf brood te bakken in de aanloop naar kerst als een manier om samen tijd door te brengen, terwijl hun huis zich vult met de rijke, zoete geur van het bakken van brood.

Wat zit er in het kerstbrood?

De typische ingrediënten voor kerstbrood zijn bloem, gist, melk, suiker, eieren, zout, citroenschil, kaneel, nootmuskaat en boter, naast de vulling die bestaat uit rozijnen, gekonfijte kersen, sukade, amandelspijs, en een rijke mix van andere gedroogde vruchten en noten.

Zo kun je brood meel kopen via Zelf Brood Bakken, de webshop van de Boxtelse Watermolen. 

Kerstbrood recept

Nu we de geschiedenis van kerstbrood kennen, is het tijd om te leren hoe je het zelf kunt maken. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen.

Benodigdheden:

  • 500 gram bloem

  • 2 theelepels instant gist

  • 250 ml volle melk

  • 75 gram suiker

  • 2 eieren

  • Snufje zout

  • Geraspte schil van 1 citroen

  • 1 theelepel kaneel

  • ½ theelepel nootmuskaat

  • 125 gram zachte boter

  • 200 gram gemengde gedroogde vruchten (rozijnen, krenten, sukade)

  • 100 gram amandelspijs

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, gist, suiker, zout, kaneel en nootmuskaat in een grote kom.

  2. Voeg de melk, eieren, citroenschil en boter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.

  3. Voeg de gedroogde vruchten toe en kneed nog enkele minuten door.

  4. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer 1½ - 2 uur rijzen.

  5. Vorm het deeg tot een ovale broodvorm en leg de amandelspijs in het midden.

  6. Vouw het deeg over de spijs en druk de randen goed samen.

  7. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40-45 minuten, tot het goudbruin is.

  8. Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker voor het serveren.

Gelukkig bakken en genieten van dit traditionele kerstbrood!