Kerstbezigheden

Tijdens de kerst is er van alles te doen. Een voorbeeld is eten. Rond de kerst is er veel eten te

Meer informatie

Veilig sneeuwrijden

Een witte kerst is leuk, maar u moet hier wel uw rijgedrag op aanpassen. Hebben we eindelijk weer

Meer informatie

Het verhaal van kerstbrood

Kerstbrood, ook wel bekend als kerststol of stollenbrood, is een onlosmakelijk onderdeel van de k

Meer informatie

Winterweer voorspellingen

De term 'witte kerst' gebruiken we wanneer er kerstdagen met sneeuw zijn. Als criterium in Nederland geldt voor een witte kerst dat er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek in De Bilt ligt, waar ook het hoofdstation van het KNMI ligt. Dit is zo vastgesteld door het KNMI zelf. Van De Bilt zijn ook de sneeuwgegevens van meer dan 100 jaar bekend.

Witte Kerst voorspellingen

Op deze pagina proberen wij u ieder jaar te voorzien van onze voorspellingen voor een witte kerst. Ons team bestudeert weerkaarten en signalen van weermannen/-stations. Instituten zoals het KNMI worden al weken voor de kerst geconfronteerd met deze jaarlijks terugkerende hype. Volgens het KNMI is er voor een periode langer dan 10 dagen vooruit weinig te zeggen over de sneeuwkansen, en zelfs daarna is het nog moeilijk. Het enige waar zij iets over beweren te kunnen zeggen zijn de 'klimatologische kansen'. De afgelopen 100 jaar is er namelijk slechts 7 keer een witte kerst voorgekomen in Nederland. Dit betekent volgens een rekensommetje van de klimatologische kans dat we slechts 6% kans hebben op een witte kerst.

De geschiedenis van witte kerst

Het willen hebben van een witte kerst is o.a. populair geworden door het nummer “I'm dreaming of a White Christmas” van Bing Crosby. Ook de Christmas Carol van Charles Dickens leverde een grote bijdrage. In de 19e eeuw kwamen er tal van koude en sneeuwrijke kersten voor in het Engelse gebied van de schrijver woonde. In de eerste tien jaar van zijn leven maakte Charles Dickens 6 keer een witte kerst mee. Dat is net zo vaak als in Nederland de afgelopen 100 jaar! Gaan we langer terug, dan viel er nog veel vaker sneeuw met de kerst. De Kleine Ijstijd begon rond 1430 en duurde tot halverwege de 19e eeuw. In deze periode was het kouder dan tegenwoordig en kwam een witte kerst vaker voor. Nederland had in voorgaande eeuwen 2 tot 3 keer zo vaak een witte kerst dan in de 20e eeuw. In die eeuw is een witte kerst slechts 8 keer voorgekomen, de laatste drie keer in 1981, 2009 en 2010. De kans op een witte kerst is klein, en moeilijk verdeeld in de tijd.

Winterverwachting

Wij streven ernaar om elk jaar 2 tot 3 verwachtingen te kunnen benoemen voor de komende winterperiode. Uiteraard gaat het allemaal om termijnvoorspellingen. Hieronder kunt u in ieder geval alle sneeuwverwachtingen in uw favoriete skigebieden in de gaten houden!